Craniosacraal therapie

De CranioSacraal therapie gaat er van uit dat het lichaam een eenheid is. Dat wil zeggen dat alle structuren van het lichaam direct of indirect met elkaar verbonden zijn door het bindweefsel (fascie). Dit bindweefsel omkleed als een soort laken de structuren in de schedel het ruggemerg, alle organen, de botten, de spieren, de gewrichten, de bloedvaten en de zenuwen. Beperkingen in het bindweefsel kunnen hierdoor klachten veroorzaken op vele plaatsen in het lichaam. Dit betekent dat bij bijvoorbeeld nekklachten de oorzaak van het probleem in de nek, maar net zo goed ergens anders in het lichaam kan zitten. Het bindweefsel zorgt voor de stevigheid en bescherming maar zorgt ook voor de beweeglijkheid. Om te kunnen leven moeten we vrij kunnen bewegen. Bewegen is leven.

De grondlegger van de CranioSacraal therapie is een Amerikaanse osteopatische arts John E. Upledger. Hij ontdekte dat de schedel niet één hard bot is, maar dat er beweging in mogelijk is. Het was een ritmische beweging van een toen nog onbekend lichaamssysteem: het CranioSacraal systeem. Sinds dertig jaar gebruikt John Upledger het ritme van dit systeem ter verbetering van lichaamsfuncties, vermindering van pijn en andere klachten.

Het CranioSacraal systeem bestaat uit vliezen (membranen) en hersenruggemergvloeistof (cerebrospinale vloeistof), die de hersenen en het ruggemerg omgeven en beschermen. Het strekt uit van de botten van de schedel, het aangezicht en de mond – het craniale deel- tot aan de botten van het bekken – het sacrale deel.

Het CranioSacrale ritme ontstaat door het regelmatig toe- en afnemen van de productie van de hoeveelheid hersenruggemergvloeistof. Deze drukverschillen veroorzaken een ritmische beweging van het hersenvlies en daardoor de beweging van de schedelbeenderen. We noemen dit het CranioSacrale ritme. Dit ritme geeft informatie over het functioneren van het CranioSacrale systeem. Verstoring binnen dit systeem kan tot een breed spectrum van symptomen leiden.

Het lichaam heeft een zelfgenezend vermogen (bijv. bij een wondje). Door bijvoorbeeld een ongeluk, ziekte, een operatie, stress of verkeerde voeding kan het zelfgenezend vermogen verzwakt zijn, waardoor het hulp van nodig heeft om van de klachten af te komen. Een CranioSacraal therapeut biedt deze extra hulp, waardoor het zelfgenezend proces in het lichaam weer in gang wordt gezet en beperkingen in de weefsels zich kunnen herstellen, om zo de oorspronkelijke beweeglijkheid van het bindweefsel te herstellen.