De behandeling

Er zijn in principe twee behandelingsmogelijkheden.

  1. Het tienstappenprotocol, waarin systematisch, structurele beoordeling en behandeling plaats van het hele lichaam. Bij iedere behandelingsstap neemt de therapeut ter plaatse spanningen in het bindweefsel waar en probeert die te ontspannen.
  2. Door zachte aanraking onderzoekt de therapeut spanningen in het bindweefsel. Belangrijk hierbij is dat er een zo een ontspannen mogelijke lichaamshouding is zodat een goede waarneming van het lichaam mogelijk is. Door deze zachte aanraking en het eigen invoelend vermogen kunnen er in de loop van de tijd snelle of geleidelijke veranderingen plaatsvinden. Misschien worden dan in bepaalde gebieden warmte of kou, spanningen of ontspanning waargenomen of er komen herinneringen boven, die gepaard kunnen gaan met met het loskomen van emotionele gevoelens. Sleutelwoorden hierbij zijn begrip, respect en aandacht van uw therapeut. Zij zal u aanbieden om te praten over datgene wat u waarneemt en voelt. U bepaalt altijd zelf of u daarover wilt praten of niet. Uw therapeut heeft de rol van begeleider. Zij begeleidt u bij het onderzoeken naar de betekenis van de spanningen in uw lichaam en helpt u een andere kijk op uzelf en uw klachten te krijgen.


De behandelingsduur kan variëren van drie kwartier tot anderhalf uur. Om het lichaam de tijd te geven om te reageren op de behandeling, zal de behandelfrequentie niet al te hoog zijn.