Over de therapie

WAT IS CRANIOSACRAAL THERAPIE

Het Craniosacrale systeem, je schedel en heiligbeen vormen samen met de hersen- en ruggenmergvliezen(bindweefsel) een eenheid. Hierin bevinden zich hersenen- en ruggenmergvloeistof.
Ook in de rest van ons lichaam zit overal bindweefsel, dat als een elastisch web alles met elkaar verbindt. Elke zenuw, elk orgaan, elke spier, elk bloedvat is bekleed met een eigen stukje. Bindweefsel is daarmee de bindende factor in ons lichaam. Het beschermt, steunt en houdt alle onderdelen van elkaar gescheiden (en bij elkaar). Belangrijk is dat het bindweefsel kan meebewegen en ‘verglijden’ tijdens al onze bewegingen, zoals lopen, zitten, sporten, werken en zelfs ademen. Daar waar het bindweefsel niet meer voldoende kan meebewegen, ontstaan vroeg of laat problemen.

Binnen de Cranio wordt het lichaam en geest als één geheel gezien met als verbindend element al het bindweefsel van het lichaam.
De Cranio therapeut zal middels zachte aanraking en subtiele nauwelijks voelbare bewegingen het bindweefsel volgen en voelen waar de ‘opstopping’ zit en behandelen waardoor het zelf herstellend vermogen van het lichaam en de balans weer terugkomt.

Cranio is een mooie complementaire (aanvullende) therapie en kan niet een reguliere behandeling vervangen. Er is geen verwijzing nodig van een arts en de meeste zorgverzekeraars vergoeden Cranio om dat ik in het kwaliteits register voor Craniosacraal therapie Nederland (RCN) sta.
 

WELKE KLACHTEN KUNNEN ER VERHOLPEN WORDEN?

Allerlei gezondheidsklachten kunnen verstoringen van de beweeglijkheid van het bindweefsel veroorzaken, en andersom.

Craniosacraal therapie kan bijna bij elke aandoening worden toegepast, van rug-, buik, nek, hoofdpijn en chronische pijn tot duizeligheid en klachten tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Maar ook concentratiestoornissen, stress, burn-out, RSI, whiplash en hyperventilatie. Emotionele problematiek, spanningsklachten en onrust bij kinderen of volwassenen kunnen worden behandeld.
 

WELKE BEHANDELINGEN ZIJN ER MOGELIJK?

Er zijn 3 behandel mogelijkheden (alles middels zachte aanraking):
– 10 stappen protocol is voor diepe ontspanning
– SER mogelijkheid tot verwerken emoties
– Viscerale manipulatie, lichte manipulaties van organen
 

HEB IK EEN VERWIJZING NODIG?

U heeft geen verwijzing nodig. Bij twijfel over de oorzaak van uw klachten neemt u contact op met uw huisarts. De therapie is geen vervanging van overige zorg.

Voor de lijst van vergoedende zorgverzekeraars raadpleeg

http://www.register-rcn.nl/Patienten/vergoedingen.html